Utställare - augusti 2016


Anna Asklund

1962 Född och uppvuxen i Göteborg
1982-85 New York, Paris, Lausanne arbetade bl a a om au-pair och studerade på konstskolor.
1986-88 Reykjavik studerade på målarlinjen på Islands Konst- och Hantverkshögskola och arbetade bl a på dekor-ateljén på Isländska Nationalteatern.
1989-90 Bokningschef Scandic Crown Hotell, Göteborg.
1991-93 Inredare och tekniskt ansvarig på Hotell Eggers, Göteborg.
1994 Startade företaget Galdra. Har sedan dess utfört ett stort antal offentliga utsmyckningar, dekorationer i fastigheter,
målerier i museiutställningar samt haft ett flertal soloutställningar.
1995 Medlem i KRO
1996 Göteborgs Stads Kulturstipendie
2002-09 Bildlärare på Altorpskolan, Herrljunga.
2007 Herrljunga hantverks- och kulturstipendie.
2010 Påbörjade mina studier på Lärarhögskolan i Göteborg.
2013 Lärarexamen i bild och slöjd.
2013- Bild- och slöjd-lärare på Horsbyskolan i Herrljunga.


Jag har ateljé i Herrljunga och i Alingsås.


Anette Andersson

Från Borås. Silver, keramik och textil.

Jag har alltid tyckt om att använda mina händer för att uttrycka mig. Började tidigt med att sticka, virka och sy mina egna kläder.
Inspirationen hämtar jag från naturen, resor, museer, konstgallerier, böcker... Ja inspirationen kan komma var som helst ifrån.
År 2000 hamnade jag på keramikkurs hos Birgitta Swahn, Herrljunga. Genast fastnade jag för leran och dess mjuka, sköna känsla och formbarhet! Jag kavlar mest, men tycker mycket om att sitta vid drejskivan. Vill gärna blanda min keramik med mitt silver...
Började 2005 på silversmideskurs på Hemgården, Borås och kände genast att det här är något för mig. Jag har sedan dess gått flertal kurser på Art College i Göteborg, på Grebbestads folkhögskola och Steneby konstskola. Har även gått privata steninfattnings kurser.
Jag gör alla smycken från grunden och för hand. Inget blir således exakt likadant. Använder mig av 925 sterling silver och tycker även om att jobba med guld. Tycker om att blanda silvret med ädelstenar och pärlor. I mina sidensjalar tovar jag in ull och eftersom jag älskar pärlor och ädelstenar så dekorerar jag med dem och sidenband.

 


Birgitta Swahn

Jag heter Birgitta Swahn, är född 1956 i Borås och bor sedan 1987 i Herrljunga, där jag driver ett litet krukmakeri på Storgatan 28.
När jag var barn, fann jag lera vid badplatsen, och  blev redan då fångad av materialets egenskaper. Att det gick att forma och skapa av en klump jord, var jättekul.
När jag var 15 år började jag på en keramikkurs, och det har sedan dess varit ett ständigt utforskande och lärande, ty keramiken har outtömliga möjligheter när det gäller tekniker, form, dekor, glasyrer och brännmetoder. Det finns också en mångtusenårig historia att gräva ur. Jag arbetar mestadels i stengods som är ett hårt, tätt gods, bränt i 1280 grader. Jag gör även mina glasyrer själv, vilket är ett tidsödande experimenterande, men väl värt arbetet då man får unika, vackra glasyrer.
Jag gör också en del rakubränningar, som är en annan teknik, som ger ett poröst, lågbränt gods med speciella glasyreffekter.

Utbildningar
Elev hos Yrjö Häkkinen, Studiefrämjandet Borås i många år
Hampnäs Folkhögskola,sommarkurs-92
John Gibson, Bornholm, Dekor keramik-93
PKI-skolan Lidköping,glasyrkurs-96
Flertal kortare kurser bl.a. Färg och Form, Konsthistoria, Konsten att se konst-träna  bildseendet, glasyrkurs, dekorkurs, komposition, färglära, skulpturkurser, cirkelledarutbildningar (metodik, kommunikation, folkbildning, osv.).

Saltbränningar hos Jan-Åke Andersson i Tibro.
Vedugnkurs på Hellidens folkhögskola.Saltbränningskurser Hellidens folkhögskola.

Övrigt

Herrljunga kommuns kulturpris 1992
Offentlig utsmyckning, Räddningstjänsten Herrljunga
Muggar, vaser, ljusstakar till Herrljunga kulturhus
Utsmyckning av Hoppets kapell, Herrljunga
Utsmyckning med stora krukor, Hudene Kyrka
Kursledare för keramikkurser NBV Herrljunga, Studiefrämjandet  Borås i många år men numera för Borås Fria keramikverkstad/ABF.
Lärare och kursledare för olika kurser inom keramik t.ex. glasyrkurs, rakubränning, svartgods.


Lena Andersson

Mitt hantverk är tovning. Mestadels tillverkar jag tredimensionella figurer, helst fåglar men även andra djur och figurer. Jag tovar även bruksföremål som tofflor, väskor, kuddar, babymössor, glasögonfodral, grytunderlägg och även bilder.

Jag färgar och kardar en del ull själv för att få den färg och kvalitet som jag vill ha beroende på vad jag ska tillverka. Ofta blandar jag in andra material i ullen såsom lintrådar, silke och pärlor för att få mer effekt.

Jag har alltid varit mycket intresserad av hantverk och att skapa själv. Under åren har jag gått flera kurser i olika hantverk.

Jag tillverkar mina alster utifrån egna idéer och efter kundens beställningar, vilket gör att allt blir unikt och har en tanke bakom.

 


Copyright: Forsa kvarn ekonomisk förening
Last revised: juni 18, 2016